DISTILLEERDERIJ RYNBENDE est. 1793

Simon begon met zijn eigen distilleerderij en nam later diverse branderijen en moutwijnfabrieken over. In 1834 werd het bedrijf omgedoopt tot Simon Rynbende & Zonen. Vennoten waren vader Simon en zijn zonen Albertus Gerard (1804 – 1843) en Margarethus (1813 – 1885)

Rynbende dozen uitladen

Het bedrijf verwierf zes verschillende windmolens en exploiteerde een kleine vloot van diverse schepen. De drie distilleerderijen werden uitgebreid met de moutwijnfabriek ‘de beer’ en pakhuizen ‘de Pijnboom’ en ‘Oostzee’.

Na de dood van Simon werd zoon Margaretus directeur. Het was een welvarende periode voor Simon Rynbende & Zonen.

Simon Adrianus Maas (geboren 1841) was een zoon van Simons dochter Elisabeth en dhr Adrianus Maas. Sinds 1880 werkte hij als manager bij zijn oom en nam na de dood van Margarethus Rynbende in 1885 de leiding over.

Aan het einde van de 19e eeuw ging het wat minder met de jenever branche en gingen steeds meer Nederlandse distilleerders over op het gebruik van goedkopere melasse alcohol als basis voor hun jenever in plaats van de traditionele moutwijn. Zo ook S.A.Maas (de nieuwe naam van Simon Rynbende & Zonen)

Maas stierf in 1898 en het bedrijf werd onder voogdij voortgezet door Schiedamse brander P. Loopuyt.

In 1910 werd NV Distilleerderij (voorheen Simon Rynbende & Zonen) in het leven geroepen en werd in 1922 verkocht aan de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek.

Gedurende 1928 tot aan de eind van de jaren zestig (met uitzondering van de oorlogsjaren) gaf Rynbende een eigen blad uit getiteld ‘Rynbende’s Blijmoedig Maandblad’. Uniek binnen de Nederlandse drankindustrie. Waar bekende gastschrijvers als A. den Doolaard, Jan Campert, H. Marsman, Stijn Streuvels, J. Slauerhoff en Herman Salomonson (onder het pseudoniem “Melis Stoke”) aan meewerkten. Simon Carmiggelt voerde de redactie.

In 1986 kwam het merk in handen van Bols. Rynbende heeft in haar lange bestaan jenevers, likeuren, gin, brandewijn, cognac en rum op de markt gebracht. Deze firma bracht nog een aantal flessen onder het etiket “Rynbende” in de handel, maar stopte er uiteindelijk mee. Vanaf 1998  werd het merk opnieuw uitgebracht, in een tiental verschillende smaken, door de Nederlandse slijterijketen Mitra. Echter, na een aantal jaren stopte deze firma er ook mee. 

Distiller Drawing

Meer weten over rynbende

De geschiedenis van Rynbende Spirits gaat meer dan twee eeuwen terug, geworteld in Schiedam, de wereld hoofdstad van Jenever en Gin.

Simon Rynbende

De oprichter, zakenman, burgemeester van Schiedam.

Opa Job

Familieman en bedrijfsleider van Rynbende.

Rynbende Spirits

Herintroductie van Rynbende met een oude jenever.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?