Rynbende Blijmoedig on Tour cocktails

Klassieke cocktails met jenever zijn weer terug

Blijmoedig on Tour bij The Stockroom

Eind vorige maand is het startsein gegeven van ‘Blijmoedig on Tour’ het eerste nationale uitwisselings-evenement van bartenders van Nederlands betere cocktailbars. Tijdens deze avonden worden cocktails met Rynbende Vintage Genever geserveerd en voordrachten gedaan door dichter/kunstenaar Simon Mulder.


Klassieke cocktails

Begin van de 20e eeuw werden de klassieke cocktails in de verenigde staten van Amerika met één van de vier ‘base spirits’ gemaakt; whisky, wodka, rum of genever (jenever). Op een gegeven moment was jenever lastig te verkrijgen en werd deze door gin vervangen, waardoor jenever helaas van de cocktailkaart verdween. Dutch Courage Cocktailbar en Rynbende Spirits willen hier verandering in brengen en de drank weer terug op de kaart zien te krijgen.

Holland House cocktail
Een ‘Blijmoedig on Tour’-avond heeft een aantal vaste onderdelen. Lees blogartikel ‘Dutch Courage Cocktailbar en Rynbende Spirits slaan handen ineen’ voor meer informatie hierover. Een standaard Rynbende cocktail op de kaart is de Holland House cocktail. Deze klassieke jenever cocktail is tevens een mooie verwijzing naar de ‘KLM-huisjes’ waarvan de oorsprong bij Rynbende ligt. Zie blogartikel ‘KLM-huisjes en Rynbende jenever’ voor meer informatie hierover.

Waar komt de naam Holland House cocktail vandaan? Zoals bij de meeste cocktails zijn er verschillende ideeën en beweringen over de oorsprong ervan, maar de vroegste bron lijkt George J. Kappeler te zijn, die in het Holland House Hotel in New York werkte. Dit was de huiscocktail in Holland House. Harry Craddock werkte daar en later een boek publiceerde ‘The Savoy Cocktail Book’ in 1930 waar de cocktail voor het eerst werd beschreven.

Het recept van de Holland House cocktail met Rynbende Vintage Genever vind je hier. Waar je tevens ook andere Blijmoedig on Tour cocktailrecepten kan vinden.

Blijmoedig
Waarom de naam Blijmoedig? Rynbende is een historisch jenevermerk en heeft vroeger een maandblad uitgebracht genaamd Rynbende Blijmoedig Maandblad. Waarmee op een indirecte manier reclame werd gemaakt voor jenever en het merk Rynbende. Voor meer informatie over het maandblad klik hier. Met Blijmoedig on Tour dus een mooie verwijzing naar dit vroegere initiatief. Naast de cocktails die die avond alleen met onze Vintage Genever worden gemaakt, is dichter Simon Mulder aanwezig om de avond te voorzien van zijn voordrachtkunst en poëzie rondom jenever. Voor meer informatie over Simon, klik hier

Rynbende’s Vintage Genever
The Mayor of Exploration is Rynbende’s oude jenever. Ze is gemaakt van onder andere een drie jaar op Amerikaans eikenhouten vaten gelagerde moutwijn, rokerige malt whisky en 25 jaar op Europees eikenhouten vaten gelagerde wodka die gestookt is volgens Schiedamse traditie uit 1902, wat een uitzonderlijke zuivere drank oplevert. Meer weten? Klik hier.

 

1793 Rynbende blijmoedig maandblad

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?