RYNBENDE SPIRITS opgericht 2022
RYNBENDE SPIRITS founded 2022
Uit een erfenis kwam Sjaak Pappe in het bezit van de originele recepten Rynbende dranken die zijn opa Job Kramer Freher tijdens diens functie als bedrijfsleider heeft laten ontwikkelen. Met deze unieke recepten op zak besloten Sjaak en vriend Erik Post Rynbende nieuw leven in te blazen.
Sjaak Pappe inherited the original recipes of Rynbende spirits that his grandfather Job Kramer Freher had developed during his time as distillery manager. With these unique recipes in their pockets, Sjaak and friend Erik Post decided to revive Rynbende.

In 2020 konden Sjaak en Erik het merk (terug)kopen. Daarbij besloten zij dat Rynbende terugkomt als Rynbende Spirits met louter top high end dranken. Niet bij alle slijters te koop zal zijn – hooguit bij een aantal geselecteerde – maar in eerste instantie online, in de horeca, bij bedrijven en via haar eigen community.
Rynbende community
Wie straks lid wordt van de Rynbende community zal elkaar periodiek tijdens evenementen ontmoeten onder het genot van een heerlijke maaltijd, goede Rynbende cocktails, mooie kunst en inspireerde sprekers. De uitdrukking ‘Food for thought’ betekent in het Engels ‘something worth thinking seriously about’. Dat is de onderliggende boodschap bij elk Rynbende event.
Rynbende Spirits
Rynbende Spirits start haar herintroductie met de Vintage Genever ‘The Mayor of Exploration’ die acht authentieke botanicals bevat en gelagerde jenever. Het ‘nieuwe’ Rynbende heeft zeven kenmerken die zijn geïnspireerd op karaktereigenschappen van Simon Rijnbende. De dranken, community en activiteiten zullen telkens rondom deze kenmerken draaien.
In 2020, Sjaak and Erik were able to(re)buy the brand. In doing so, they decided that Rynbende should return as Rynbende Spirits , producing only exclusive high-end drinks. They would at only be available via a few selected outlets – and initially online, B2B, through companies and via Rynbende’s own community.
The Rynbende community
Become a member of the Rynbende community and meet like-minded connoisseurs at our exclusive events. Here you can enjoy a delicious meal, good Rynbende cocktails, fine art and inspiring speakers. The phrase ‘Food for thought’ in English means ‘something worth thinking about seriously’. This is the underlying message at every Rynbende event
Rynbende Spirits
Rynbende Spirits kicks off its relaunch with the Vintage Genever ‘The Mayor of Exploration’ which contains eight authentic botanicals and aged gin. The ‘new’ Rynbende has seven characteristics, inspired by character traits of Simon Rijnbende. The drinks, community and activities will each revolve around these characteristics.
1
Leadership
Simon Rynbende was een echte leider gedurende zijn leven.
2
Spirits of the seven seas
Nautische invloeden vanuit de zeereizen van Simon Rynbende.
3
Nature inspired innovation
Oplossingen gebaseerd op de natuur.
4
Culinairy
Eten en drinken in harmonie met elkaar. Kwaliteit en op niveau.
5
Time
Verleden, heden en toekomst.
6
Intercultural
Verschillende culturen naast elkaar en met elkaar.
7
Majestic art
Majestueuze kunst
Sjaak Pappe – kleinzoon van Job Kramer Freher
Als schoolkind en bracht Sjaak Pappe zijn schoolvakanties werkend door in de fabriek van zijn opa, waar hij zeer goede herinneringen aan Rynbende heeft over gehouden en de geur van jenever nog in zijn neus kan oproepen. Opa Job had ooit de droom om zijn eigen distilleerderij te beginnen, maar dat is er niet van gekomen. Zijn loyaliteit, netwerkvaardigheden en doorzettingsvermogen zijn de inspiratie van Sjaak om de droom van zijn opa alsnog te realiseren als eerbetoon aan hem en andere familieleden die bij Rynbende hebben gewerkt en niet te vergeten ter ere van het leiderschap van Simon Rynbende. Sjaak brengt uitgebreide ervaring mee op het gebied van consultancy en veilige cultuur-oplossingen. Meer informatie over Sjaak’s consultancy is te vinden op Coconut Blue.
Erik Post – vriend van de familie
Erik, ondernemer in hart en nieren en vriend van Sjaak, besloot als businesspartner en investeerder Sjaak’s droom te helpen realiseren. Erik is in het dagelijkse leven directeur/eigenaar van twee matrijzenfabrieken voor kunststoffen en een fervent motocross endurancerijder/liefhebber en motocross team sponsor. Wanneer hem gevraagd wordt waarom hij besloot het Rynbende avontuur aan te gaan, was zijn antwoord kort en krachtig. Zijn doel is het achterlaten van het merk Rynbende voor volgende generaties. Bekijk Erik’s bedrijven, Fijnmetaal en Staalvorm
Overige teamleden
Vincent Post – IT Management, zoon van Erik Post
Als fysicus met een passie voor IT behaalde Vincent zijn Master of Science in natuurkunde aan de Universiteit Leiden, waarna hij zich op technologie richtte. Hij ontwikkelt innovatieve inspectiesystemen waarmee voedselproducten niet-destructief kunnen worden beoordeeld, zoals het meten van smaakkwaliteiten van tomaten en het detecteren van plastic verontreinigingen. Ontdek Vincents werk bij condi food. Vincent beheert de IT bij Rynbende.
Daisy Obdam – Creatieve leiding, schoondochter van Erik Post
Daisy is creatief met een achtergrond in modeontwerp en biologie. Ze behaalde haar Master of Science in biologie aan de Universiteit Leiden en combineert nu haar creatieve kant met biologische principes, vaak via biomimicry. Daisy is de creatieve kracht achter Rynbende.
Merkambassadeurs
Retail
Herbert Roenhorst
Een whisky-liefhebber en enthousiaste ambassadeur van onze Vintage Genever. Volg Herbert op Instagram.
Horeca
Tom Brown
Als deel van Sharp Media Group heeft Tom een passie voor cocktails en fotografie. Kom in contact met Tom via Instagram
Nick Mosley
Ook onderdeel van Sharp Media Group, combineert Nick zijn liefde voor cocktails met expertise in foodmarketing. Volg Nick’s avonturen op Instagram
Consumenten
Jeremy Miller
Bekend om zijn creatieve, wetenschappelijke en experimentele aanpak van cocktails. Jeremy organiseert boeiende en memorabele consumenten-evenementen bij Rynbende.
Max R. van den Berg
Max is één van de creatieve breinen achter de onderscheidende ontwerpen van Rynbende. Samen met Jeremy zorgt Max ervoor dat consumenten-evenementen onvergetelijke ervaringen worden.
Sjaak Pappe – grandson of Job Kramer Freher
As a schoolchild, Sjaak Pappe spent his school holidays working in his grandfather’s factory. He has fond memories of Rynbende and can still recall the aroma of the genever. Grandpa Job dreamt of starting his own distillery, but the dream never came to fruition. His loyalty, networking skills and perseverance are Sjaak’s inspiration to realise his grandfather’s dream – as a tribute to him and other family members who worked at Rynbende – and in honour of Simon Rynbende’s leadership. Sjaak brings extensive experience in consultancy and safe culture solutions. Learn more about Sjaak’s consultancy here
Erik Post – family friend
Erik, entrepreneur at heart and Sjaak’s friend, decided to help realise Sjaak’s dream as his business partner and investor. In daily life, Erik is director/owner of two plastics mould factories, an avid motocross endurance rider/enthusiast and motocross team sponsor. When asked why he decided to embark on the Rynbende adventure, his answer was short and sweet. His goal is to leave the Rynbende brand as a legacy for future generations. Explore Erik’s companies, Fijnmetaal and Staalvorm.
Additional Team Members
Vincent Post – IT Management
A physicist with a passion for IT, Vincent completed his Master of Science in Physics at Leiden University before focusing on technology. He develops innovative inspection systems that quantify food product characteristics non-destructively, such as detecting taste qualities in tomatoes and plastic contamination. Discover Vincent’s work at Condi Food. Vincent manages the IT at Rynbende.
Daisy Obdam – Creative Lead
A creative spirit with a foundation in fashion design and biology, Daisy holds a Master of Science in Biology from Leiden University. She creatively merges biology and innovative design principles, frequently employing biomimicry. Daisy is the creative powerhouse at Rynbende.
Brand Ambassadors
Retailers
Herbert Roenhorst
A whisky enthusiast and passionate advocate for our Vintage Genever. Follow Herbert on Instagram
Horeca
Tom Brown
Part of the dynamic duo behind Sharp Media Group, Tom is passionate about cocktails and photography. Connect with Tom.
Nick Mosley
Also part of Sharp Media Group, Nick combines his love for cocktails with food marketing expertise. Follow Nick’s adventures
Consumers
Jeremy Miller
A creative mind known for his scientific and experimental approach to cocktails. Jeremy hosts engaging, memorable consumer events at Rynbende.
Max R. van den Berg
Max is one of the creative minds behind Rynbende’s distinctive designs. Alongside Jeremy, Max ensures consumer events are unforgettable experiences.

Meer weten over rynbende
More about rynbende
De geschiedenis van Rynbende Spirits gaat meer dan twee eeuwen terug, geworteld in Schiedam, de wereld hoofdstad van Jenever en Gin.
The history of Rynbende Spirits goes back more than two centuries and is rooted in Schiedam, the world capital of Jenever and Gin.
Simon Rynbende
De oprichter, zakenman, burgemeester van Schiedam.
Simon Rynbende
The founder, businessman, mayor of Schiedam.
Oude distilleerderij
Rynbende & Zonen,
opgericht in 1793.
Old distillery
Rynbende & Sons
Founded in 1793.
Opa Job
Familieman en bedrijfsleider
van Rynbende.
Grandpa Job
Family man and Rynbende business manager.