De haringvangst is echt traditioneel Nederlands. Tijdens het harde werken werd van oudsher al aan boord haring gegeten en weggespoeld met jenever. Daarbij was korenwijn onder de vissers favoriet.
Korenwijn is een jeneversoort met een hoger percentage moutwijn dan een reguliere jenever. Het graanachtige karakter en de volle smaak van de korenwijn passen goed bij de ziltige smaak van de vettige haring. Door het alcoholgehalte van zo’n 38 procent heeft de korenwijn ook een verfrissend effect in je mond na een hap van de vis.
Haring
Tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw werd pas gevangen haring in veel zout bewaard om de houdbaarheid te vergroten. Aan boord en aan wal at men de zoute, vette haring met wat zurige uien en het geheel werd met flinke slok jenever weggespoeld. Tegenwoordig wordt haring na de vangst op zee direct diep gekoeld. Daarom smaakt hij veel meer naar vis en is hij vooral minder zout dan vroeger.
Vintage Genever en haring
Toch wordt haring gezien als een lastige vis om drank mee te combineren. Hij is vet en romig met een ziltige smaak. Daarnaast worden er ook vaak gehakte uitjes (fris-zoet), augurken of ander tafelzuur bij geserveerd, wat de keuze niet makkelijker maakt.
Laat The mayor of Exploration nu uitkomst bieden. De volle (graan)smaak, het vleugje citrus en het zeewier van onze oude jenever passen uitstekend bij de lichtziltige en vettige smaak van de Nieuwe maatjes.
Meer lezen over smaak combinaties met de Vintage Genever? Klik hier.
Herring is a truly traditional Dutch food. During the hard work on board the ships, herring was traditionally eaten and washed down with genever. Korenwijn was a favourite among fishermen.
Korenwijn is a type of genever with a higher percentage of malt wine than a regular genever. The grain-like character and full flavour of corn wine go well with the salty taste of fatty herring. With an alcohol content of around 38 per cent, the corn wine also has a refreshing effect in your mouth after a bite of the fish.
Herring
Until the 1970s, newly caught herring was preserved in a lot of salt to increase its shelf life. On board and ashore, people ate the salty, fatty herring with some sour onions and the whole thing was washed down with a hefty glug of genever. Nowadays, herring is deep chilled immediately after being caught at sea. It therefore tastes much more fishy and is significantly less salty than in the past.
Vintage Genever and herring
Still, herring is considered a tricky fish to pair drinks with. It is fatty and creamy with a salty taste. It is also often accompanied by chopped onions (fresh-sweet), gherkins or other pickles, which does not make the choice any easier.
Now let The mayor of Exploration provides the solution. The full (grain) flavour, hint of citrus and seaweed of our old genever go perfectly with the slightly salty and oily taste of the New mates (the herring).
To read more about flavour combinations with the Vintage Genever click here