INSPIRATIE, COCKTAIL & FOODPAIRING SUGGESTIES
INSPIRATION, COCKTAIL & FOODPAIRING SUGGESTIONS
Rynbende Vintage Genever kan je puur drinken, maar is ook heel erg lekker in een cocktail. Op deze pagina treft u diverse cocktailsuggesties alsmede recepten van (kleine) hapjes die zeer goed combineren met de drank. We proberen steeds meer nieuwe cocktails en foodpairing suggesties aan deze pagina toe te voegen.
Rynbende Vintage Genever can be drunk pure, but is also delicious in a cocktail. On this page you will find various cocktail suggestions, as well as recipes for (light) snacks that combine perfectly with the drink. We will continue to add new cocktails and food pairing suggestions to this page.
Foodpairing - TUNA SUSHI DELUXE
Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Tonijn sushi delux. Probeer en geniet!
Bereidingswijze
Plaats op elk bord wat kiemgroente en plaats de vers gerolde sushi erop. Doe op elke sushi een beetje mayonaise en wat van de kaviaar. Garneer elk hapje met een stukje krokante zeewier.
Benodigdheden (4 personen)
– 8 Verse tonijn sushi (visboer)
– Beetje kiemgroente
– Beetje wasabi mayonaise
– Beetje zalm kaviaar
– Bakje krokante zeewier snack (AH)
Amuses are small snacks that we serve with our drinks. What pairs well with a glass of Rynbende’s Vintage Genever? Tuna sushi deluxe. Try and enjoy!
Preparation method
Place some sprouts on each plate and place the freshly rolled sushi on top. Put a little mayonnaise and some caviar on each sushi. Garnish each bite with a piece of crispy seaweed.
Supplies (4 people)
– 8 Fresh tuna sushi (fishmonger)
– Some sprouts
– A little wasabi mayonnaise
– A little salmon caviar
– Bowl of crispy seaweed snack (AH)
Cocktail - Rynsome
Ontwikkeld door Timo Janse voor Blijmoedig on Tour. Aziatische smaken in combinatie met de oude jenever van Rynbende gaan goed.
Bereidingswijze
Doe de jenever, likeur, shrub en bitters in een stirr beker met ijs. Met een barspoon gedurende een minuut goed roeren zodat de drank echt koud wordt. Schenk het uit in een whisky tumbler gevuld met ijs. Garneren en smullen maar.
Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 5 ml Bandoeng Pandan Liquour
– 20 ml Stockroom’s Lemongrass shrub*
– 3 druppels Umami bitters
– Garneren met een stukje spekkoek
*) deze shrub is een drankje op basis van Apple Cider Vinegar, Suikerriet en lemongrass
Developed by Timo Janse for Blijmoedig on Tour. Asian flavours combined with Rynbende old genever work well together.
Preparation
Put the genever, liqueur, shrub and bitters in a stirring cup with ice. Stir well with a bar spoon for a minute so, until the drink gets really cold. Pour into a whisky tumbler filled with ice. Garnish and enjoy.
Ingredients
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 5 ml Bandoeng Pandan Liquour
– 20 ml Stockroom’s Lemongrass shrub*
– 3 drops Umami bitters
– Garnish with a piece of spekkoek
*) this shrub is a drink based on Apple Cider Vinegar, Sugar Cane and Lemongrass
Foodpairing - KIMCHI DEVILED EGGS
Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Gevulde eieren met een pittig Aziatische smaak; Kimchi. Probeer en geniet!
Bereidingswijze
Pel de hardgekookte eieren en halveer ze. Haal het eigeel eruit en meng deze met de Kimchi, mosterd en mayonaise. Plaats de vulling in een spuitzak en vul de 8 helften ermee. Garneer met wat fijngesneden lente-ui en wat zwarte sesamzaadjes.
Benodigdheden (4 personen)
– 4 hardgekookte eieren
– 1 theelepel Kimchi
– ½ theelepel Mosterd
– 1 theelepel Mayonaise
– Beetje lente-ui
– Beetje zwarte sesamzaadjes
Amuses are small snacks that we serve with our drinks. What pairs well with a glass of Rynbende’s Vintage Genever? Stuffed eggs with a spicy Asian flavor; Kimchi. Try and enjoy!
Preparation method
Peel the hard-boiled eggs and halve them. Remove the egg yolk and mix it with the Kimchi, mustard, and mayonnaise. Place the filling in a piping bag and fill the 8 halves with it. Garnish with some finely chopped spring onion and some black sesame seeds.
Supplies (4 people)
– 4 hard-boiled eggs
– 1 teaspoon Kimchi
– ½ teaspoon Mustard
– 1 teaspoon Mayonnaise
– A little spring onion
– Some black sesame seeds
Cocktail - Genever Vice
Een zomerse cocktail voor een zonnige dag. Tropische smaken met een Schiedams randje. Een mooie combinatie van smaken. Bedacht voor Blijmoedig on Tour.
Bereidingswijze
Doe de jenever, rum, limoensap, siroop en puree in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken incl. het ijs in een longdrink glas. Garneren en serveren.
Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 10 ml Cilinder’s Falernum rum
– 10 ml suikersiroop
– 25 ml limoensap
– 25 ml Mango Passionfruit Puree (Boiron)
– Garneren met een stukje mango
A summer cocktail for a sunny day. Tropical flavours with a Schiedam edge. A beautiful combination of flavours. Conceived for Blijmoedig on Tour.
Preparation
Put the genever, rum, lime juice, syrup and puree in a shaker with ice. Shake well until the cup becomes frosted. Then pour the liquid and ice into a long drink glass. Garnish and serve.
Ingredients
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 10 ml Cylinder’s Falernum rum
– 10 ml sugar syrup
– 25 ml lime juice
– 25 ml Mango Passionfruit Puree (Boiron)
– Garnish with a piece of mango
Cocktail - Holland House
Een Blijmoedig on Tour – twist op de meest klassieke genever cocktail de Holland House cocktail vernoemd naar het Holland House Hotel in New York.
Bereidingswijze
Doe de jenever, Vermouth, citroensap en likeur in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken in een coupe glas. Citroenschil over het glas uitdrukken en garneren. Gelijk drinken.
Benodigdheden (4 personen)
– 50ml Rynbende Vintage Genever
– 15ml Verse citroensap
– 15ml Dry Vermouth
– 10ml Maraschino likeur
– Garneren met een citroenschil
A Joyful on Tour – a twist on the most classic genever cocktail, the Holland House – named after the Holland House Hotel in New York.
Preparation
Put the genever, Vermouth, lemon juice and liqueur in a shaker with ice. Shake well until the cup becomes frosted. Then pour into a coupe glass. Squeeze lemon peel out over the glass and garnish. Drink immediately.
Ingredients (4 people)
– 50ml Rynbende Vintage Genever
– 15ml Fresh lemon juice
– 15ml Dry Vermouth
– 10ml Maraschino liqueur
– Garnish with a lemon peel
FOODPAIRING – SPICY MUSSELS
Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Spaanse mossels op crackers. Probeer en geniet!
Bereidingswijze
Plaats de crackers op een bord en leg op elke cracker 1 a 2 slablaadjes. Open het blikje Spaanse mossels en plaats op elke cracker een pittige mossel. Leg op elke mossel vervolgens een beetje mayonaise en garneer het met wat zwarte sesamzaadjes.
Benodigdheden (4 personen)
– 1 Blikje Spaanse pittige mossels (AH)
– 1 theelepel Mayonaise
– Cream Crackers
– Jonge slablaadjes
– Beetje zwarte sesamzaadjes
Amuses are small snacks that we serve with our drinks. What pairs well with a glass of Rynbende’s Vintage Genever? Spanish mussels on crackers. Try and enjoy!
Preparation method
Place the crackers on a plate and place 1 or 2 lettuce leaves on each cracker. Open the can of Spanish mussels and place a spicy mussel on each cracker. Then put a little mayonnaise on each mussel and garnish it with some black sesame seeds.
Supplies (4 people)
– 1 Can Spanish spicy mussels (AH)
– 1 teaspoon Mayonnaise
-Cream Crackers
– Young lettuce leaves
– Some black sesame seeds
Cocktail - Who dares wins
Dutch Courage Cocktailbar te Amsterdam ontwikkelde in samenwerking met cocktailbar The Stockroom te Groningen deze cocktail met onze Vintage Genever
Bereidingswijze
Doe de jenever, likeur, citroensap, siroop en bitters in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken boven een fijne zeef in een coupe glas. Garneren en serveren.
Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 15 ml Helbing Kümmel likeur
– 30 ml verse citroensap
– 25 ml Orgeat siroop
– 3 druppels Angostura bitters
– Garneren met een gedroogde citroenschijf
Dutch Courage Cocktailbar in Amsterdam, in collaboration with cocktail bar The Stockroom in Groningen, developed this cocktail with our Vintage Genever
Preparation
Put the genever, liqueur, lemon juice, syrup and bitters in a shaker with ice. Shake well until the cup becomes frosted. Then pour over a fine sieve into a coupe glass. Garnish and serve.
Ingredients
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 15 ml Helbing Kümmel liqueur
– 30 ml fresh lemon juice
– 25 ml Orgeat syrup
– 3 drops Angostura bitters
– Garnish with a dried lemon slice
Cocktail - Ecstacy
Ontwikkeld door Aris Katris voor TenClub’s Louis Couperus event. Deze cocktail is een variant op een Genever Sour met bloemige en kruidige accenten.
Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 25 ml verse citroensap
– 10 ml violet siroop
– 10 ml lavender siroop
– 3 druppels hellfire bitters
– 3 druppels fee foam
– Eetbare bloem
Bereidingswijze
Doe de jenever, citroensap, violet siroop, lavender siroop, hellfire bittersen fee foam in een shaker met ijs. Goed shaken tot de cocktail goed koud is. Daarna uitschenken in een tumbler glas gevuld met ijs en garneer met een eetbare bloem.
Developed by Aris Katris for TenClub’s Louis Couperus event. This cocktail is a variation of a Genever sour with floral and spicy touches.
Ingredients
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 25 ml fresh lemon juice
– 10 ml violet syrup
– 10 ml lavender syrup
– 3 drops hellfire bitters
– 3 drops fee foam
– Edible flowers
Preparation
In a chilled shaker pour the Genever, lemon juice, violet and lavender syrups, Hellfire bitters and Fee foam. Fill the shaker with ice and shake well, until the cocktail is well chilled. Strain into a tumbler filled with ice and garnish with an edible flower.
Cocktail - The Sour Captain
Één van de echte klassieke cocktails is een Whiskey Sour. Bij een Sour cocktail gaat het om de combinatie tussen zuur (citroensap) en zoet (suikersiroop). Door de whisky te vervangen voor onze Vintage Genever maak je deze klassieker nog verrassender.
Bereidingswijze
Doe de jenever samen met de citroensap en suikersiroop in een shaker met ijs. Voeg hier de bitters aan toe en het eiwit. Goed shaken tot de beker een Frost laagje krijgt. Daarna uitschenken in je glas. Garneren met een citroenschil. Proost!
Benodigdheden
– 60 ml Rynbende Vintage Genever
– 30 ml verse citroensap
– 15 ml suikersiroop
– 1 a 2 druppels Angostura bitters
– Eiwit van een ei
– Garneren met een citroenschil
One of the truly classic cocktails is a Whiskey Sour. A Sour cocktail is all about the combination between sour (lemon juice) and sweet (sugar syrup). Replacing the whisky with our Vintage Genever, makes this classic even more surprising.
Preparation
Put the genever together with the lemon juice and sugar syrup in a shaker with ice. Add the bitters and the egg white. Shake well until the shaker is frosted. Then pour into your glass. Garnish with a lemon peel. Cheers!
Ingredients
– 60 ml Rynbende Vintage Genever
– 30 ml fresh lemon juice
– 15 ml sugar syrup
– 1 to 2 drops Angostura bitters
– Egg white from an egg
– Garnish with a lemon peel
Foodpairing - Smoked Salmon
Puur en eenvoud zijn hier van toepassing. Ideaal als voorgerecht of als late lunch, met een borrel. Vers afgebakken Franse kleine baguettes met kruidenroomkaas en warm gerookte zalm. Serveer de nog warme broodjes met een tulpglas (borrelglas) The Mayor of Exploration. En geniet!
Bereidingswijze
Breng de kruidenroomkaas extra op smaak met peper, dille en enkele druppels citroensap. Roer alles goed om. Bestrijk elke baguette met een laagje kruidenroomkaas + een plakje gerookte zalm. Kruid met wat extra dille, enkele druppels citroensap en peper. Serveer de belegde broodjes met Rynbende’s Vintage Genever.
Benodigdheden (4 personen)
– 4 Franse kleine baguettes
– 150 gr ambachtelijke kruidenroomkaas
– 200 gr warm gerookte zalm
– Dille, peper en citroensap
– Rynbende Vintage Genever
Pure and simple are the key words here. Ideal as a starter or late lunch, with a drink. Freshly baked small French baguettes with herb cream cheese and warm smoked salmon. Serve the sandwiches warm with a tulip glass (shot glass) of Rynbende’s The Mayor of Exploration. And enjoy!
Preparation
Season the herb cream cheese with pepper, dill and a few drops of lemon juice. Mix together well. Spread each baguette with a layer of herb cream cheese + top with a slice of smoked salmon. Season with some extra dill, a few drops of lemon juice and freshly-ground pepper. Serve the sandwiches with Rynbende’s Vintage Genever.
Preparation (4 people)
– 4 French small baguettes
– 150 gr artisanal herb cream cheese
– 200 gr warm smoked salmon
– Dill, pepper and lemon juice
– Rynbende Vintage Genever
Cocktail - The Old Mayor
The Old Mayor is een stijlvolle cocktail, gebaseerd op een Old Fashioned. Deze cocktail combineert eenvoud met traditie waarbij het karakter van The Mayor of Exploration tot haar recht komt.
Bereidingswijze
Plaats het suikerklontje in het glas. Voeg de druppels bitter en wat water eraan toe. Los de suiker op door met een stamper het klontje fijn te maken. Schenk de Vintage Genever erbij. Roer met 2 a 3 ijsblokjes door totdat je cocktail koud is. Knijp de sinaasappelschil eerst uit boven het glas en plaats het vervolgens in het glas bij de drank. Geniet ervan!
Benodigdheden
– 60 ml Rynbende Vintage Genever
– Wat druppels water
– 1 suikerklontje
– 2 druppels Angostura bitters
– Sinaasappelschil
– IJsblokjes & Whiskyglas (Tumbler)
The Old Mayor is a stylish cocktail based on an Old Fashioned. This cocktail combines simplicity with tradition, bringing out the character of The Mayor of Exploration.
Preparation
Place the sugar cube in the glass. Add the drops of bitter and some water. Dissolve the sugar by crushing it with a pestle. Pour in the Vintage Genever. Stir with 2 to 3 ice cubes until your cocktail is cold. Squeeze the orange peel out over the glass and then place it in the glass with the drink. Enjoy!
Ingredients
– 60 ml Rynbende Vintage Genever
– A few drops of water
– 1 sugar cube
– 2 drops Angostura bitters
– Orange peel
– Ice cubes & Whisky glass (Tumbler)
Foodpairing - Vispakketjes
Als het lekker weer is, gaat de barbecue aan. Wij maken dan graag als tussengerecht een vispakketje met citroen van de gril. Dit eenvoudig te maken gerechtje bevat zacht gestoomde witvis, citroen, kruidenboter en bosui. Serveer de nog warme vis met een tulpglas (borrelglas) The Mayor of Exploration. En genieten maar!
Bereidingswijze
Leg stukjes witvis op een apart stuk aluminiumfolie. Snijd 2 mooie plakjes citroen en besprenkel met de rest de vis. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en leg een plakje citroen op de vis. Doe een lepel kruidenboter erbij. Hak bosui in ringetjes en snijd de peterselie fijn. Verdeel dit over de vis. Vouw de pakketjes goed dicht en leg de vispakketjes ca. 6 minuten op de BBQ tot de vis gaar is.
Benodigdheden (2 personen)
– 2 stukjes kabeljauw (of een andere witvis)
– 1 citroen
– snuf peper en zout
– 1 bosui
– 2 eetlepels kruidenboter
– peterselie
When the weather is good, the barbecue goes on. We then like to this intermediate dish of fish and lemon parcels on the grill. This easy-to-make dish contains gently steamed white fish, lemon, herb butter and spring onion. Serve the still-warm fish with a tulip glass (shot glass) of The Mayor of Exploration. And enjoy!
Preparation
Place each piece of white fish on a separate piece of aluminium foil. Cut 2 generous slices of lemon and sprinkle the juice of the rest of the lemon over the fish. Season the cod with salt and pepper and top it with a slice of lemon. Add a spoonful of herb butter. Chop spring onion into rings and finely chop the parsley. Divide this over the fish. Fold the parcels tightly and place them on the BBQ for about 6 minutes until the fish is cooked.
Ingredients (2 people)
– 2 pieces of cod (or another whitefish)
– 1 lemon
– pinch of salt
– 1 spring onion
– 2 tablespoons of herb butter
– parsley
Cocktail - Stormy At Sea
Geïnspireerd op de Dark ’n Stormy cocktail wordt deze cocktail met Rynbende’s Vintage Genever gemaakt in plaats van rum. Stormy at Sea is een kruidige cocktail die makkelijk drinkbaar is. Een mooie combinatie van de complexiteit van Rynbende en het scherpe van ginger beer.
Bereidingswijze
Vul je glas met ijs. Pers een halve limoen uit in het glas en voeg het gemberbier toe. Voeg nu voorzichtig de jenever toe over de achterkant van een lepel zodat je een mooi laagje erbovenop krijgt. Partje limoen op je glas en genieten maar!
Benodigdheden
– 1/3 deel Rynbende Vintage Genever
– 2/3 deel Ginger Beer Ginger Beer
– Halve limoen
– Garneren met partje Limoen
– IJsblokjes & longdrinkglas
Inspired by the Dark ‘n Stormy cocktail, this cocktail is made with Rynbende’s Vintage Genever instead of rum. Stormy at Sea is a spicy cocktail that is easy to drink. A beautiful combination of the complexity of Rynbende and the sharpness of ginger beer.
Preparation
Fill your glass with ice. Squeeze half a lime into the glass and add the ginger beer. Now carefully add the genever over the back of a spoon to get a nice layer on top. Add a lime wedge to the top of your glass and enjoy!
Ingredients
– 1/3 part Rynbende Vintage Genever
– 2/3 part Ginger Beer Ginger Beer
– Half a lime
– Garnish with wedge of lime
– Ice cubes & long drink glass
Cocktail - Opa's New Shoes
Alec Gordon’s ontwikkelde cocktail voor de perfect serve barshow 2023.
Bereidingswijze
Meng in een cocktailshaker de koriander met de bosbessen. Voeg de jenever, het limoensap, de falernum en de angostura toe en shake met ijs. Zeef dubbel in een hoog glas en vul aan met het gemberbier. Garneer met een takje koriander en twee bosbessen.
Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever
– 30 ml Verse citroensap
– 20 ml Zwarte kardemom Falernum*
– handje vol bosbessen
– 1 scheut angostura
– 1 takje koriander
– pittig gemberbier
Zwarte Kardemom Falernum Recept
Bereidingswijze
Maak eerst alle ingrediënten klaar. Rasp de gember en zet apart. Schil de limoenen en bewaar het sap van één limoen. Blancheer de amandelen en hak ze grof.
Voeg vervolgens alle specerijen toe aan een steelpan, denk eraan dat we een volume van ongeveer 2 liter zullen hebben. Laat ze ongeveer 30 seconden roosteren op een middelhoog vuur tot ze geurig zijn. Voeg nu de gember, de amandelen, de suiker en het water toe en laat het geheel aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de pan half afdekken. Laat het 15 minuten staan.
Zet hierna het vuur uit en laat het afkoelen. Voordat het helemaal is afgekoeld kun je de rum toevoegen. Ik deed dit op ongeveer 70 graden om wat alcohol te laten verdampen en het sneller te laten afkoelen, maar dit is puur een kwestie van smaak. Als het op kamertemperatuur is, voeg je de limoenschil en het sap toe.
Nu kun je het overgieten in een bakje en het 1 tot 4 dagen op het aanrecht laten trekken. Je kunt het meteen gebruiken, maar hoe langer je het laat trekken, hoe beter de smaak zich zal ontwikkelen. Als je tevreden bent met het resultaat, zeef je alles met een fijnmazige zeef. Als je zo’n zeef niet hebt, kun je eerst een keukenzeef gebruiken en het dan door een koffiefilter halen als alle grotere stukken verwijderd zijn.
Bewaar dit in de koelkast. Het is ongeveer twee weken houdbaar, afhankelijk van de sterkte van de rum en het type filter dat je gebruikt.
Benodigheden
– 1 el kruidnagel
– 1 eetlepel steranijs
– 1 el zwarte kardemom
– 1 theelepel venkelzaad
– 65 gram geschilde gember
– 950 gram bruine suiker
– 4 limoenen
– 450 ml gekruide rum
– 200 gram amandelen
– 1 liter kraanwater
Alec Gordon’s developed cocktail for the perfect serve barshow 2023.
Preparation
In a cocktail shaker, muddle the coriander with the blueberries. Add the genever, the lime juice, the falernum and the angostura, and shake with ice. Double strain into a tall glass, topping up with the ginger beer. Garnish with a sprig of coriander and two blueberries.
Ingredients
– 50ml Rynbende Vintage Genever
– 30ml lime juice
– 20ml black cardamom falernum*
– a hand full of blueberries
– 1 dash angostura
– 1 sprig coriander
– spicy ginger beer
Black Cardamom Falernum Recipe
Preparation
First prepare all the ingredients. Grate the ginger and set aside. Peel the limes and keep the juice of one. Blanch and roughly chop the almonds.
Next add of the spices to a saucepan, remembering that we’re going to have a volume of around 2 litres. Let them toast for around 30 seconds on a medium heat until they are fragrant. At this point add the ginger, the almonds, the sugar, and the water and let it rise to a boil. Once there turn the heat down to a simmer and half-cover the pan. Leave it for 15 minutes.
After this, turn off the heat and let it cool down. Before it is completed cooled you can add the rum. I did this at about 70 degrees to allow some alcohol to evaporate and to cool it faster, but this is purely a question of taste. When it is at room temperature, add the lime peel and juice.
At this point you can transfer it into a container and let it infuse on the countertop for 1 to 4 days. It will be ok to use immediately, but the longer it is allowed to stew the more developed the flavour will be. Once you are content with the outcome, strain everything using a fine mesh strainer. If you don’t have one of these, you can use a kitchen sieve first and then pass it through a coffee filter once all of the larger pieces are removed.
This should be kept in the fridge. It will have a shelf life of around two weeks, depending on the strength of rum and type of filtering used.
Ingredients
– 1 tbsp cloves
– 1 tbsp star anise
– 1 tbsp black cardamom
– 1 tsp fennel seeds
– 65 grams peeled ginger
– 950 grams brown sugar
– 4 limes
– 450 ml spiced rum
– 200 grams almonds
– 1 litre water (In the Netherlands I used tap water, if your tap water is chlorinated, use bottled)