INSPIRATIE, COCKTAIL & FOODPAIRING SUGGESTIES

Rynbende Vintage Genever kan je puur drinken, maar is ook heel erg lekker in een cocktail. Op deze pagina treft u diverse cocktailsuggesties alsmede recepten van (kleine) hapjes die zeer goed combineren met de drank. We proberen steeds meer nieuwe cocktails en foodpairing suggesties aan deze pagina toe te voegen.

Foodpairing - TUNA SUSHI DELUXE

Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Tonijn sushi delux. Probeer en geniet!

 

Bereidingswijze

Plaats op elk bord wat kiemgroente en plaats de vers gerolde sushi erop. Doe op elke sushi een beetje mayonaise en wat van de kaviaar. Garneer elk hapje met een stukje krokante zeewier.

 

Benodigdheden (4 personen)

– 8 Verse tonijn sushi (visboer)

– Beetje kiemgroente

– Beetje wasabi mayonaise

– Beetje zalm kaviaar

– Bakje krokante zeewier snack (AH)

Cocktail - Rynsome

Ontwikkeld door Timo Janse voor Blijmoedig on Tour. Aziatische smaken in combinatie met de oude jenever van Rynbende gaan goed.

Bereidingswijze

Doe de jenever, likeur, shrub en bitters in een stirr beker met ijs. Met een barspoon gedurende een minuut goed roeren zodat de drank echt koud wordt. Schenk het uit in een whisky tumbler gevuld met ijs. Garneren en smullen maar.

Benodigdheden

– 50 ml Rynbende Vintage Genever

– 5 ml Bandoeng Pandan Liquour

– 20 ml Stockroom’s Lemongrass shrub*

– 3 druppels Umami bitters

– Garneren met een stukje spekkoek

 

*) deze shrub is een drankje op basis van Apple Cider Vinegar, Suikerriet en lemongrass

Foodpairing - KIMCHI DEVILED EGGS

Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Gevulde eieren met een pittig Aziatische smaak; Kimchi. Probeer en geniet!

 

Bereidingswijze

Pel de hardgekookte eieren en halveer ze. Haal het eigeel eruit en meng deze met de Kimchi, mosterd en mayonaise. Plaats de vulling in een spuitzak en vul de 8 helften ermee. Garneer met wat fijngesneden lente-ui en wat zwarte sesamzaadjes.

 

Benodigdheden (4 personen)

– 4 hardgekookte eieren

– 1 theelepel Kimchi

– ½ theelepel Mosterd

– 1 theelepel Mayonaise

– Beetje lente-ui

– Beetje zwarte sesamzaadjes

Cocktail - Genever Vice

Een zomerse cocktail voor een zonnige dag. Tropische smaken met een Schiedams randje. Een mooie combinatie van smaken. Bedacht voor Blijmoedig on Tour.


Bereidingswijze

Doe de jenever, rum, limoensap, siroop en puree in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken incl. het ijs in een longdrink glas. Garneren en serveren.

Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever

– 10 ml Cilinder’s Falernum rum

– 10 ml suikersiroop

– 25 ml limoensap

– 25 ml Mango Passionfruit Puree (Boiron)

– Garneren met een stukje mango

Cocktail - Holland House

Een Blijmoedig on Tour – twist op de meest klassieke genever cocktail de Holland House cocktail vernoemd naar het Holland House Hotel in New York.

 

Bereidingswijze

Doe de jenever, Vermouth, citroensap en likeur in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken in een coupe glas. Citroenschil over het glas uitdrukken en garneren. Gelijk drinken.

Benodigdheden (4 personen)

– 50ml Rynbende Vintage Genever

– 15ml Verse citroensap

– 15ml Dry Vermouth

– 10ml Maraschino likeur

– Garneren met een citroenschil

FOODPAIRING – SPICY MUSSELS

Amuses zijn kleine hapjes die wij hier serveren bij de borrel. Wat combineert goed met een glas Rynbende’s Vintage Genever? Spaanse mossels op crackers. Probeer en geniet!

 

Bereidingswijze

Plaats de crackers op een bord en leg op elke cracker 1 a 2 slablaadjes. Open het blikje Spaanse mossels en plaats op elke cracker een pittige mossel. Leg op elke mossel vervolgens een beetje mayonaise en garneer het met wat zwarte sesamzaadjes.

 

Benodigdheden (4 personen)

– 1 Blikje Spaanse pittige mossels (AH)

– 1 theelepel Mayonaise

– Cream Crackers

– Jonge slablaadjes

– Beetje zwarte sesamzaadjes

Cocktail - Who dares wins

Dutch Courage Cocktailbar te Amsterdam ontwikkelde in samenwerking met cocktailbar The Stockroom te Groningen deze cocktail met onze Vintage Genever


Bereidingswijze
Doe de jenever, likeur, citroensap, siroop en bitters in een shaker met ijs. Goed shaken tot de beker een frost laagje krijgt. Daarna uitschenken boven een fijne zeef in een coupe glas. Garneren en serveren.

 

Benodigdheden
– 50 ml Rynbende Vintage Genever

– 15 ml Helbing Kümmel likeur

– 30 ml verse citroensap

– 25 ml Orgeat siroop

– 3 druppels Angostura bitters

– Garneren met een gedroogde citroenschijf

Cocktail - Ecstacy

Ontwikkeld door Aris Katris voor TenClub’s Louis Couperus event. Deze cocktail is een variant op een Genever Sour met bloemige en kruidige accenten.

Benodigdheden

– 50 ml Rynbende Vintage Genever

– 25 ml verse citroensap

– 10 ml violet siroop

– 10 ml lavender siroop

– 3 druppels hellfire bitters

– 3 druppels fee foam

– Eetbare bloem


Bereidingswijze

Doe de jenever, citroensap, violet siroop, lavender siroop, hellfire bittersen fee foam in een shaker met ijs. Goed shaken tot de cocktail goed koud is. Daarna uitschenken in een tumbler glas gevuld met ijs en garneer met een eetbare bloem.

 

Cocktail - The Sour Captain

Één van de echte klassieke cocktails is een Whiskey Sour. Bij een Sour cocktail gaat het om de combinatie tussen zuur (citroensap) en zoet (suikersiroop). Door de whisky te vervangen voor onze Vintage Genever maak je deze klassieker nog verrassender.

 

Bereidingswijze

Doe de jenever samen met de citroensap en suikersiroop in een shaker met ijs. Voeg hier de bitters aan toe en het eiwit. Goed shaken tot de beker een Frost laagje krijgt. Daarna uitschenken in je glas. Garneren met een citroenschil. Proost!

 

Benodigdheden

– 60 ml Rynbende Vintage Genever

– 30 ml verse citroensap

– 15 ml suikersiroop

– 1 a 2 druppels Angostura bitters

– Eiwit van een ei

– Garneren met een citroenschil

Foodpairing - Smoked Salmon

Puur en eenvoud zijn hier van toepassing. Ideaal als voorgerecht of als late lunch, met een borrel. Vers afgebakken Franse kleine baguettes met kruidenroomkaas en warm gerookte zalm. Serveer de nog warme broodjes met een tulpglas (borrelglas) The Mayor of Exploration. En geniet!

 

Bereidingswijze

Breng de kruidenroomkaas extra op smaak met peper, dille en enkele druppels citroensap. Roer alles goed om. Bestrijk elke baguette met een laagje kruidenroomkaas + een plakje gerookte zalm. Kruid met wat extra dille, enkele druppels citroensap en peper. Serveer de belegde broodjes met Rynbende’s Vintage Genever.

Benodigdheden (4 personen)

– 4 Franse kleine baguettes

– 150 gr ambachtelijke kruidenroomkaas

– 200 gr warm gerookte zalm

– Dille, peper en citroensap

– Rynbende Vintage Genever

Cocktail - The Old Mayor

The Old Mayor is een stijlvolle cocktail, gebaseerd op een Old Fashioned. Deze cocktail combineert eenvoud met traditie waarbij het karakter van The Mayor of Exploration tot haar recht komt.

 

Bereidingswijze

Plaats het suikerklontje in het glas. Voeg de druppels bitter en wat water eraan toe. Los de suiker op door met een stamper het klontje fijn te maken. Schenk de Vintage Genever erbij. Roer met 2 a 3 ijsblokjes door totdat je cocktail koud is. Knijp de sinaasappelschil eerst uit boven het glas en plaats het vervolgens in het glas bij de drank. Geniet ervan!

Benodigdheden

– 60 ml Rynbende Vintage Genever


– Wat druppels water


– 1 suikerklontje


– 2 druppels Angostura bitters


– Sinaasappelschil


– IJsblokjes & Whiskyglas (Tumbler)

Foodpairing - Vispakketjes

Als het lekker weer is, gaat de barbecue aan. Wij maken dan graag als tussengerecht een vispakketje met citroen van de gril. Dit eenvoudig te maken gerechtje bevat zacht gestoomde witvis, citroen, kruidenboter en bosui. Serveer de nog warme vis met een tulpglas (borrelglas) The Mayor of Exploration. En genieten maar!

Bereidingswijze

Leg stukjes witvis op een apart stuk aluminiumfolie. Snijd 2 mooie plakjes citroen en besprenkel met de rest de vis. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en leg een plakje citroen op de vis. Doe een lepel kruidenboter erbij. Hak bosui in ringetjes en snijd de peterselie fijn. Verdeel dit over de vis. Vouw de pakketjes goed dicht en leg de vispakketjes ca. 6 minuten op de BBQ tot de vis gaar is.

Benodigdheden (2 personen)

– 2 stukjes kabeljauw (of een andere witvis)

 

– 1 citroen

 

– snuf peper en zout

 

– 1 bosui

 

– 2 eetlepels kruidenboter

 

– peterselie

Cocktail - Stormy At Sea

Geïnspireerd op de Dark ’n Stormy cocktail wordt deze cocktail met Rynbende’s Vintage Genever gemaakt in plaats van rum. Stormy at Sea is een kruidige cocktail die makkelijk drinkbaar is. Een mooie combinatie van de complexiteit van Rynbende en het scherpe van ginger beer.

 

Bereidingswijze

Vul je glas met ijs. Pers een halve limoen uit in het glas en voeg het gemberbier toe. Voeg nu voorzichtig de jenever toe over de achterkant van een lepel zodat je een mooi laagje erbovenop krijgt. Partje limoen op je glas en genieten maar!

Benodigdheden

– 1/3 deel Rynbende Vintage Genever

 

– 2/3 deel Ginger Beer Ginger Beer


– Halve limoen


– Garneren met partje Limoen

 

– IJsblokjes & longdrinkglas

Cocktail - Opa's New Shoes

Alec Gordon’s ontwikkelde cocktail voor de perfect serve barshow 2023.

Bereidingswijze

Meng in een cocktailshaker de koriander met de bosbessen. Voeg de jenever, het limoensap, de falernum en de angostura toe en shake met ijs. Zeef dubbel in een hoog glas en vul aan met het gemberbier. Garneer met een takje koriander en twee bosbessen.

Benodigdheden

– 50 ml Rynbende Vintage Genever

– 30 ml Verse citroensap

– 20 ml Zwarte kardemom Falernum*

– handje vol bosbessen

– 1 scheut angostura

– 1 takje koriander

– pittig gemberbier

 

Zwarte Kardemom Falernum Recept

Bereidingswijze

Maak eerst alle ingrediënten klaar. Rasp de gember en zet apart. Schil de limoenen en bewaar het sap van één limoen. Blancheer de amandelen en hak ze grof.

Voeg vervolgens alle specerijen toe aan een steelpan, denk eraan dat we een volume van ongeveer 2 liter zullen hebben. Laat ze ongeveer 30 seconden roosteren op een middelhoog vuur tot ze geurig zijn. Voeg nu de gember, de amandelen, de suiker en het water toe en laat het geheel aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de pan half afdekken. Laat het 15 minuten staan.

Zet hierna het vuur uit en laat het afkoelen. Voordat het helemaal is afgekoeld kun je de rum toevoegen. Ik deed dit op ongeveer 70 graden om wat alcohol te laten verdampen en het sneller te laten afkoelen, maar dit is puur een kwestie van smaak. Als het op kamertemperatuur is, voeg je de limoenschil en het sap toe.

Nu kun je het overgieten in een bakje en het 1 tot 4 dagen op het aanrecht laten trekken. Je kunt het meteen gebruiken, maar hoe langer je het laat trekken, hoe beter de smaak zich zal ontwikkelen. Als je tevreden bent met het resultaat, zeef je alles met een fijnmazige zeef. Als je zo’n zeef niet hebt, kun je eerst een keukenzeef gebruiken en het dan door een koffiefilter halen als alle grotere stukken verwijderd zijn.

Bewaar dit in de koelkast. Het is ongeveer twee weken houdbaar, afhankelijk van de sterkte van de rum en het type filter dat je gebruikt.

Benodigheden

– 1 el kruidnagel

– 1 eetlepel steranijs

– 1 el zwarte kardemom

– 1 theelepel venkelzaad

– 65 gram geschilde gember

– 950 gram bruine suiker

– 4 limoenen

– 450 ml gekruide rum

– 200 gram amandelen

– 1 liter kraanwater

 

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?