JOB KRAMER FREHER (werkzaam bij Rynbende 1911 - 1963)

Job Kramer Freher heeft zijn hele leven bij Rynbende gewerkt en klom op tot bedrijfsleider. Hij leidde het merk succesvol met hard werken en veel opoffering. Na de Tweede Wereldoorlog was Job’s doel de wederopbouw van Rynbende en zorgen voor zijn gezin. Dit terwijl hij eigenlijk een eigen distilleerderij had willen beginnen. Na zijn pensionering raakte het merk Rynbende in verval. Tot groot verdriet van Job.

Foto Job Kramer Freher

Jacob (Job) Cornelis Kramer Freher (geboren 1898) trad als bijna 13-jarige jongen in 1911 in dienst bij de firma Rynbende, waar hij begon als manusje-van-alles. Vervolgens mocht hij gaan tappen en bottelen. Werkte zich op als versnijder en later als bereider van gedistilleerde producten en chauffeur.

In 1933 kreeg hij de functie van meester knecht en groeide in 1940 door als bedrijfsleider van Rynbende. Deze functie behield hij tot aan zijn pensioen in 1963. Onder zijn leiding kwam Rynbende de tweede wereldoorlog door en werd weer succesvol tijdens de wederopbouw en de decennia die volgden.

Job was niet de enige uit zijn familie die bij Rynbende werkte. Zo waren er onder andere achterneef Louis Meulstee (likeurstoker) en zijn zwager Piet van der Wel (chauffeur) werkzaam onder zijn leiding. Over hen en andere familieleden later meer.

Job Kramer Freher schreef de recepten van de Rynbende dranken op in diverse notitieboekjes. Deze boekjes kwamen na zijn dood in bezit van zijn familie. Kleinzoon Sjaak Pappe erfde deze uiteindelijk en besloot het merk te herintroduceren als Rynbende Spirits.

Lees meer over het levensverhaal van Job Kramer Freher in onze blog post:

Tekening van een tulpglas

Meer weten over rynbende

De geschiedenis van Rynbende Spirits gaat meer dan twee eeuwen terug, geworteld in Schiedam, de wereld hoofdstad van Jenever en Gin.

Simon Rynbende

De oprichter, zakenman, burgemeester van Schiedam.

Oude distilleerderij

Rynbende & Zonen,
opgericht in 1793.

Rynbende Spirits

Herintroductie van Rynbende met een oude jenever.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?