De hergeboorte van Genever

The Mayor of Exploration, ontwikkeld door Rynbende Spirits

The Mayor of Exploration met tulpglas, shaker in ocotopus houder en fles
Team van de peacock bar tjidens blijmoedige on tour
Erik en Sjaak met The Mayor of Exploration fles
Dutch Courage cocktailbar cocktail maken

Ontdek opnieuw de kunst van genieten samen met vrienden

In de wereld van sterke dranken is er een genre dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar toch een rijke geschiedenis en smaak heeft: genever. Deze Nederlandse klassieker is de voorouder van gin en ouder dan bijvoorbeeld whisky, want het werd al in de Middeleeuwen als medicinale drank gebruikt. Het heeft een unieke charme en complexiteit die het verdient om in de schijnwerpers te staan. Wij bij Rynbende Spirits hebben dit min of meer vergeten juweel nieuw leven ingeblazen met onze eerste vintage genever, “The Mayor of Exploration.” Laten we eens kijken hoe wij in samenwerking met onze innovatieve master distiller genever opnieuw hebben uitgevonden.

Genieten van een meesterlijke jeneverbeleving met vrienden

De opkomst en val van Genever

Genever, ook wel bekend als jenever, is een traditionele Nederlandse gedistilleerde drank die teruggaat tot de Middeleeuwen. Oorspronkelijk bedacht als een medicinale drank met jeneverbessen en andere kruiden, groeide genever al snel uit tot een populaire spirit in Nederland en daarbuiten. In de 17e eeuw brachten Nederlandse kolonisten het naar andere delen van de wereld, waar het de basis vormde voor de moderne gin.

Echter, in de loop der jaren raakte genever in de schaduw van gin en een andere wereldwijd populaire spirit: whisky. Gin kende een wereldwijde opmars en werd het centrum van de cocktailcultuur, terwijl genever vaak als ouderwets werd beschouwd.
Whisky werd zo’n populaire drank vanwege verschillende factoren. Allereerst heeft het een rijke geschiedenis en traditie, die teruggaat tot honderden jaren geleden. Daarnaast speelt het productieproces, waarbij granen worden gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten, een rol bij het creëren van de unieke smaak en aroma’s die mensen aantrekken.

Bovendien heeft whisky een divers smaakprofiel, van mild en zoet tot rokerig en krachtig, waardoor het een drank is die aanspreekt bij een breed publiek. Het feit dat whisky in verschillende landen wordt geproduceerd, zoals Schotland, Ierland, de Verenigde Staten en Canada, heeft ook bijgedragen aan zijn wereldwijde populariteit.

De helaas afgebroken distilleerderij van Rynbende

Daarnaast heeft de culturele invloed van whisky, zoals het opnemen in films, literatuur en populaire cultuur, het ook geholpen om een iconische status te bereiken en een gewilde drank te worden voor veel mensen over de hele wereld.

Maar zoals met veel traditionele ambachten en smaken, is er de afgelopen jaren een hernieuwde interesse ontstaan in genever.

Rynbende Spirits: Een herleving van traditie

Oude foto van Rynbende bottelen

Wij bij Rynbende Spirits, met onze ambachtelijke distilleerderij en een passie voor het behoud van traditionele smaken en methoden met een moderne twist en hoge kwaliteit, hebben genever in het middelpunt van onze aandacht geplaatst. Wij hebben genever opnieuw uitgevonden met onze eerste vintage creatie, “The Mayor of Exploration.”Wat maakt “The Mayor of Exploration” zo anders? Het begint allemaal met het respecteren van de rijke geschiedenis van genever. Wij hebben nauwgezet de oude recepten en distillatiemethoden van Rynbende bestudeerd om een genever te creëren die trouw is aan de traditie, maar ook verfrissend nieuw.

De kunst van onorthodoxe ingrediënten en distillatie

Het geheim achter de buitengewoon rijke smaak van “The Mayor of Exploration” is de toevoeging van onorthodoxe ingrediënten en de distillatie. Rynbende Spirits gebruikt nog steeds koperen distilleerketels en een zeer hoog moutwijngehalte, om de basis van onze unieke genever te creëren. Deze moutwijn wordt samen met jeneverbessen, een aantal extra (gelagerde) producten en een zorgvuldig geselecteerde mix van 8 kruiden uit een oud Rynbende recept gedistilleerd om een rijke, complexe en evenwichtige smaak met ‘peaty karakter’ te bereiken. Wat deze genever echt onderscheidt, is de rijping van een aantal gebruikte ingrediënten waardoor vooral de smaak afwijkt van alle andere jenevers. Dit geeft de spirit een zweem van turfrook, het kruidige karakter van de jeneverbes, de geur van kaneel, kamfer en de zoete geur van bloemen en Citrus.
Vele drinkers zullen dit nog wel herkennen als de geur van een jenever. Maar dan komt de verrassing. De diepe, rijke, intens aromatische frisse enigszins warm zoete smaak van houttonen met pepermuntsmaak, licht bitter muntachtig, met een licht vleugje citroen en kruidnagels doet proevers verbaasd opkijken. Wat is dit met die intens lange afdronk?

The Mayor of Exploration inschenken

Het is een jenever maar dan zonder de vaak scherpe kanten van de meeste andere jenevers en de smaak maakt cross-overs naar whisky en gin. Zonder uitzondering zeggen drinkers dat de zachte textuur de zintuigen streelt.

De Toekomst van Genever

Met “The Mayor of Exploration” heeft Rynbende Spirits genever teruggebracht naar de voorhoede van de gedistilleerde drankenwereld. We hebben niet alleen de traditie geëerd, maar ook een nieuwe standaard gezet voor wat genever kan zijn. Dit is slechts het begin van een nieuw hoofdstuk voor deze eeuwenoude spirit. De hergeboorte van genever is in volle gang, en wij hebben met onze eerste vintage genever de weg vrijgemaakt voor andere distilleerderijen om dit oude ambacht te omarmen en te vernieuwen. Dus, als je op zoek bent naar een drankje met een rijke geschiedenis en een spannende toekomst, zoek dan niet verder dan “The Mayor of Exploration” van Rynbende Spirits. Genever is terug, en het is beter dan ooit tevoren. Proost op de hergeboorte van een legendarische spirit!

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?