De Klassieke Combinatie

Waarom bij haring jenever wordt gedronken

Hollandse Haring met uitjes

De haringvangst is echt traditioneel Nederlands. Tijdens het harde werken werd van oudsher al aan boord haring gegeten en weggespoeld met jenever. Daarbij was korenwijn onder de vissers favoriet. 

Korenwijn is een jeneversoort met een hoger percentage moutwijn dan een reguliere jenever. Het graanachtige karakter en de volle smaak van de korenwijn passen goed bij de ziltige smaak van de vettige haring. Door het alcoholgehalte van zo’n 38 procent heeft de korenwijn ook een verfrissend effect in je mond na een hap van de vis. 

Haring

Tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw werd pas gevangen haring in veel zout bewaard om de houdbaarheid te vergroten. Aan boord en aan wal at men de zoute, vette haring met wat zurige uien en het geheel werd met flinke slok jenever weggespoeld. Tegenwoordig wordt haring na de vangst op zee direct diep gekoeld. Daarom smaakt hij veel meer naar vis en is hij vooral minder zout dan vroeger.

Vintage Genever en haring

Toch wordt haring gezien als een lastige vis om drank mee te combineren. Hij is vet en romig met een ziltige smaak. Daarnaast worden er ook vaak gehakte uitjes (fris-zoet), augurken of ander tafelzuur bij geserveerd, wat de keuze niet makkelijker maakt. 

Laat The mayor of Exploration nu uitkomst bieden. De volle (graan)smaak, het vleugje citrus en het zeewier van onze oude jenever passen uitstekend bij de lichtziltige en vettige smaak van de Nieuwe maatjes.

Meer lezen over smaak combinaties met de Vintage Genever? Klik hier.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?