Dutch Courage Cocktailbar en Rynbende Spirits slaan handen ineen

Jenever terug op de cocktailkaart brengen

Dutch Courage bar

Morgenavond (donderdag 22 juni 2023) zal het startsein gegeven worden van het eerste nationale uitwisselings-evenement van bartenders van Nederlands betere cocktailbars. Onder de naam ‘Blijmoedig on Tour’ zal het bartenders-team van een vooraanstaande cocktailbar een avond de bar van Dutch Courage overnemen, waarna het team van Dutch Courage een week later de bar van hen gaat overnemen voor een avond. Centraal staan dan cocktails met jenever van Rynbende Spirits en poëzie. De bar wordt morgen overgenomen door het team van The Stockroom uit Groningen.

In begin van de vorige eeuw werden veel klassieke cocktails met jenever/genever gemaakt. Door de opkomst van gin verdween jenever van de cocktailkaart. Hier willen Dutch Courage Cocktailbar en Rynbende Spirits verandering in brengen en de drank weer terug op de kaart zien te krijgen.

Gedurende de Amerikaanse gouden tijden van cocktails (1850 – 1920) was genever een van de belangrijkste ingrediënten van een cocktail. 25% van alle klassieke cocktails werden gemaakt met genever”, aldus Timo Janse.

Timo Janse, mede-eigenaar van Dutch Courage, Flying Dutchmen Cocktails, organisator van Amsterdam Cocktail Week en Perfect Serve Barshow, kwam op het idee om als eerste cocktailbar een uitwisselingsprogramma op te zetten met de overige betere cocktailbars van Nederland, waarbij de crew van elke bar een avond Dutch Courage mag overnemen waarna het team van Timo later de bar van deze cocktailbar een avond gaat overnemen. Voorwaarde is wel dat op deze avonden jenever-cocktails centraal staan.

Om de betreffende avonden meer body te geven werd gekeken naar een stuk geschiedenis van Rynbende. Tussen 1928 tot eind van de jaren 60 van de vorige eeuw, gaf Rynbende een maandblad uit genaamd ‘Rynbende Blijmoedig Maandblad’ en bevatte verhalen en poëzie over jenever, geschreven door bekende schrijvers als Simon Carmiggelt, A. den Doolard, Herman de Man, Marsman, etc. Het maandblad was voor zijn tijd een vooruitstrevend marketingmiddel om het product op een indirecte wijze aan de man te brengen.

Rynbende is hierdoor de ideale partner om de drank jenever onder de aandacht te brengen bij zowel de professional als de consument, als product om mooie en bijzondere cocktails te kunnen maken alsmede de avond aan te kleden met een onderdeel van lichte literatuur en vermakelijke poëzie. Een combinatie die de bezoeker van de cocktailbar zeker die avond aangenaam zal doen verrassen, Rynbende heeft hiervoor bijzondere gasten uitgenodigd.

Na een afwezigheid van bijna 40 jaar is Rynbende weer terug op de markt met de Vintage Genever The Mayor of Exploration. Rynbende werd in 1793 door Simon Rynbende opgericht en is een van Nederlands oudste jenever merken.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?