KLM-huisjes en Rynbende jenever

Het begon met Rynbende jenever

KLM huisjes dorp met Rynbende's Vintage Genever in het midden

Wie kent de miniatuur huisjes van de KLM niet? De KLM-huisjes zijn cadeaus die gegeven worden aan reizigers van de KLM-vluchten in de Businessclass en ze worden tegenwoordig over de hele wereld door mensen verzameld. Maar wist je dat zij hun oorsprong bij Rynbende hebben?

In de huisjes zit jenever met 35% alcohol (van Bols). Het zijn in feite flessen met een kurk en een zegel erop. Soms wordt de jenever gedronken. Op vluchten naar sommige landen met alcoholbeperkingen worden lege huizen gepresenteerd. Op sommige huizen staat een sticker die dit verduidelijkt door te verwijzen naar de douanevoorschriften. (“Leeg wegens aangepaste regelgeving op deze vlucht”) Soms zit er een kurk en zegel op en soms dit er niet op (en zat er ook nooit) op de lege flessen.

Cadeau aan de klant
KLM begon in 1952 met het uitgeven van deze miniatuurflesjes. Luchtvaartmaatschappijen mochten vanwege oneerlijke concurrentie geen cadeautjes aan hun klanten geven. De flesjes waren dan ook bedoeld om in het vliegtuig te gebruiken, maar werden door de passagiers mee naar huis genomen. 

In deze periode stond Rynbende bekend om het gebruik van (glazen) figuurtjes als verpakking voor haar jenever. Flesjes in de vorm van dieren en huisjes werden toen al door Rynbende geproduceerd. Omdat internationaal Delfts blauw geassocieerd wordt met Nederland (en KLM) opperde Rynbende om voor KLM Delftse huisjes te vullen met jenever.

Rynbende, Henkes en Bols
Het werd een succes. Waarna meerdere huisjes volgden. Sommigen werden gevuld met zeer oude jenever andere flesjes met Apricot Brandy, Cherry Brandy, Crème de Menthe en Orange Curaçao. Alle dranken waren van Rynbende. 

Nadat de firma Henkes de Rynbende distilleerderij had overgenomen werd Henkes jenever in de huisjes gestopt. En na overname van Henkes door Bols werd Bols jenever in de KLM-huisjes gedaan.

De Delfts Blauwe KLM huisjes zijn gemaakt door Royal Goedewaagen. Goedewaagen zat eerst in Gouda, maar verhuisde in 1984 naar Nieuw-Buinen (Drenthe) en bestaat nog steeds. 

Over KLM
De KLM is op 7 oktober 1919 opgericht. In 1993 waren er 60 verschillende huizen uitgegeven. In 1994, toen de KLM 75 jaar bestond, brachten ze in een keer 15 huisjes uit, waarmee het totaal op 75 kwam. Zodat het aantal huizen gelijk zou zijn aan de leeftijd van de KLM, in feite is huis #75 het voormalige KLM-hoofdkantoor. En sindsdien komt er elk jaar op 7 oktober een nieuw huisje uit.

Nu Rynbende terug is, hebben we natuurlijk met de KLM gesproken. Hun reactie: “Dat is een mooi verhaal zeg! Jullie hebben een lange weg afgelegd om het bedrijf weer terug te krijgen. Rynbende is geen onbekende voor ons en we weten dat zij de eerste partij was die aan ons huisje verbonden is geweest. Nu is onze leverancier van de jenever Bols en daar zijn we heel tevreden mee.” 

Wellicht dat ooit eens in de toekomst er weer KLM-huisjes gevuld gaan worden met jenever van Rynbende of dat onze genever/jenever exclusief aan boord wordt verkocht. 

Rynbende Vintage Genever
Sinds kort is Rynbende weer op de markt. Na een afwezigheid van bijna 40 jaar, zijn we er weer met een Vintage Genever (oude jenever), genaamd: The Mayor of Exploration. Het is onze ode aan oprichter Simon Rynbende en eerbetoon aan bedrijfsleider Job Kramer Freher. Voor meer informatie, klik hier.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?