Perfect Serveren

Rynbende Smash: Opa’s New Shoes

Opa's new shoes cocktail met rynbende vintage genever fles op achtergrond

Door Alec Gordon

Laat me je meenemen op mijn reis naar de Perfect Serve Barshow Amsterdam met Rynbende. Het begon allemaal een paar dagen voor het evenement toen ik in Turkije was en me voorbereidde om met de trein terug te keren naar Nederland. Ik kreeg een telefoontje van Sjaak, een man die ik alleen van e-mails kende, met de vraag of ik zijn merk wilde vertegenwoordigen en een cocktail wilde bereiden voor het “Perfect Serve” evenement in Amsterdam. Ik werk nu zo’n tien jaar als bartender en doe regelmatig freelance werk. Meestal ben ik vrij vertrouwd met de sterke dranken waarmee ik werk, maar deze keer bevond ik me op onbekend terrein. Ik ben namelijk geen Nederlander, dus jenever was een beetje een mysterie voor me, afgezien van de grote, ietwat saaie merken.

Alec Gordon bij perfect serve barshow
Perfect serve barshow sfeer impressie

Stel je voor dat ik in die trein zat, recepten aan het doornemen was en probeerde mijn hoofd te buigen over smaakcombinaties, zonder echt een richting voor ogen te hebben. Ik had een paar vage ideeën, zoals koriander als aanvulling op de botanische ingrediënten, en de gedachte dat nootmuskaat en ananas samen te laten gaan, klonk veelbelovend. Ik overwoog zelfs dat passievrucht een rol zou kunnen spelen, maar tegen de tijd dat ik Den Haag bereikte, wist ik nog steeds niet hoe ik het unieke karakter van de gedistilleerde drank moest laten zien.

Toen kwam de doorbraak. Sjaak bezorgde een fles Rynbende’s Vintage Jenever bij mij thuis en ik kreeg eindelijk de kans om hem te proeven. Toen viel alles op zijn plaats. De drank riep herinneringen op aan de lichtere, turfachtige Schotse eilandwhisky’s die ik graag drink en de subtielere Speyside-varianten, terwijl hij toch trouw bleef aan zijn oorsprong als jenever. Het werd me ineens duidelijk als iets nieuws en opwindends, maar toch typisch Nederlands.

Als resultaat maakte ik een cocktail met gemberbier, limoen, zwarte kardemom falernum en koriander, die een eerbetoon was aan Nederlandse favorieten en tegelijkertijd de unieke kwaliteiten van de jenever versterkte zonder ze te overschaduwen.

“Perfect Serve” gaf me de gelegenheid om in contact te komen met mensen uit heel Nederland en daarbuiten – bartenders, bareigenaren, professionals uit de branche en zelfs een paar nieuwsgierige zielen die kaartjes hadden bemachtigd. Het was verhelderend om mensen te ontmoeten die een persoonlijke geschiedenis met jenever hadden, hetzij via hun vaders of grootvaders of als onderdeel van gekoesterde familietradities. Ik had zelfs het genoegen om enkele mensen te ontmoeten die me meer konden leren over het Rynbende-verhaal dan ik ooit geweten had.

Gelukkig was de cocktail een schot in de roos en kon ik iets fris introduceren bij diegenen die aanvankelijk hun neus optrokken voor jenever. Al met al was het een fantastische ervaring en ik vond het leuk om de toegewijde hoeders van Rynbende te leren kennen en getuige te zijn van hun visie voor de toekomst. Het merk kreeg een warm onthaal en veel mensen proefden voor het eerst van een drank die ze ongetwijfeld zullen herbeleven.

Voor Alec’s cocktail recept zie: “Opa’s New Shoes”

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?