Rynbende Blijmoedig Maandblad

Het maandblad als reclamemiddel

Ouderwetse foto Rynbende inladen bus

Van 1928 tot eind jaren zestig gaf Rynbende een tijdschrift uit ter promotie van haar producten. Een groot aantal destijds bekende schrijvers schreven een bijdragen. Het blad werd maandelijks in bars en cafés verspreid. Onderwerpen waren vaak luchtig, redactioneel en soms poëtisch.

 

Het maandblad
Enige eis aan de auteurs was, dat er drank in de verhalen voor moest komen. Alles mocht, als het maar iets met jenever of likeur te maken had; niet noodzakelijkerwijs die van Rynbende. Het tijdschrift stond in het begin onder redactie van Herman de Man (schrijver) en werd typografisch vormgegeven door S.H. de Roos. Het tijdschrift verscheen van 1928 tot 1939 en van 1948 tot eind jaren ’60.

Tijdens WO-II is het blad niet verschenen. De naamgeving ‘Rynbende Blijmoedig Maandblad’ moet ergens in 1938 zijn omgezet in het ‘Rynbende Blijmoedig Tijdschrift’.

Tussen 1928 en 1935 publiceerden onder meer werk van: A. den Doolaard, Jan Campert, Albert Helman, Albert Kuyle, Anton van Duinkerken, H. Marsman, P.H. Ritter jr., Stijn Streuvels, J. Slauerhoff en Herman Salomonson (onder het pseudoniem ‘Melis Stoke’). Na de oorlog voerde Simon Carmiggelt jarenlang de redactie van Rynbende’s Blijmoedig Maandblad.


Bewaard gebleven
Door de jaren heen hebben veel mensen de miniatuurflessen, keramische figuurflessen, reclame-uitingen, etc. verzameld. Rynbende’s Blijmoedig Maandblad was een tijdschrift dat werd uitgegeven en gelezen in bars en cafés. Na een maand waren de maandbladen echter nauwelijks meer leesbaar. Omdat het gewoon papier was, werd het weggegooid, gebruikt om de kachel aan te steken, en zelfs gebruikt als toiletpapier. Hierdoor zijn maar weinig exemplaren van het maandblad bewaard gebleven.

Rynbende was haar tijd ver vooruit. Als we hedendaags om ons heen kijken in de horeca zien we menig ‘gratis’ tijdschrift, per gemeente, van een branche, lokale winkeliers tot glossy’s van de keten waartoe het etablissement behoort.

Rynbende Spirits, het hedendaagse bedrijf waar wij Rynbende Vintage Genever hebben ondergebracht, geeft maandelijks een nieuwsbrief uit onder de naam ‘Rynbende Blijmoedige Nieuwsbrief’. Meld je aan voor de nieuwsbrief op onze website.

 

 

1793 Rynbende blijmoedig maandblad

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?