Biomimicry, de natuur als leermeester

Op de natuur geinspireerd innoveren

Fermentation

Al eeuwenlang bestudeert de mens de natuur met als doel om hier kennis uit te halen en dit toe te passen voor specifieke doeleinden. Het gebruiken van de natuur als blauwdruk voor een ontwerp wordt ook wel biomimicry genoemd. Biomimicry staat voor de griekse woorden ‘bios’ ofwel leven, en het woord ‘mimesis’, ook wel imiteren. In deze blog meer over dit fenomeen en waarom Rynbende hier over schrijft.

Klittenband
Er zijn tegenwoordig al veel toepassingen van biomimicry. Zo zijn er waarschijnlijk zelfs voorwerpen die je in het dagelijks leven gebruikt die hier een illustratie van zijn. Neem bijvoorbeeld klittenband. Een Zwitserse man genaamd George de Mestral vond kleine vruchtjes van een plant in de vacht van zijn hond en kon deze met de grootste moeite uit de vacht van zijn harige vriend verwijderen. Bij nadere inspectie van deze vruchtjes, zag hij kleine weerhaakjes die de schil bedekten. Al snel maakte hij de connectie dat dit de reden moest zijn waarom ze zo goed vast bleven klitten in de vacht. Met dit idee heeft hij uiteindelijk een klittenband ontwikkeld. En geef toe, klittenband is gewoon een geweldige uitvinding met vele praktische toepassingen! 

Vogelvriendelijk glas
Nog een voorbeeld van biomimicry is de ontwikkeling van vogelvriendelijk glas. De ontwikkeling van dit glas is geïnspireerd door spinnenrag en wordt geproduceerd door het bedrijf Arnold Glas in Duitsland. Spinnenrag heeft namelijk een ultraviolet (UV) reflecterende laag. In tegenstelling tot mensen, kunnen vogels de golflengten van UV zien. Daarom kunnen vogels deze UV reflecterende laag wel waarnemen, maar mensen niet. Om te voorkomen dat vogels tegen een raam aanvliegen, hebben ze deze UV reflecterende laag aangebracht op het glas, waardoor vogels het glas beter kunnen waarnemen en vervolgens ontwijken. Omdat mensen UV niet kunnen waarnemen blijft de UV-reflecterende laag voor onszelf onopgemerkt en blijft het uitzicht onaangetast. 

Fermentatie
Bovendien heeft biomimicry ook een belangrijke rol gespeeld in het produceren van alcoholische versnaperingen. Door de aanwezigheid van eencellige micro-organismen, die in de volksmond ook wel gist worden genoemd, ontstaat er in zuurstofarme omstandigheden een chemische reactie. Deze reactie wordt ook wel fermentatie genoemd. In het proces van fermentatie worden suikers omgezet in alcohol, en wij mensen maken hier maar al te graag gebruik van. Bovendien zou Rynbende zonder dit proces gewoonweg niet bestaan! 

Alhoewel het niet helemaal bekend is waar, wanneer en wie als eerste begon met het produceren van alcohol door middel van fermentatie, dateert het eerste bewijs hiervan rond 7000 tot 6600 BC in Zuid-China. Zij gebruikte hiervoor een mengsel van rijst, honing en fruit en maakte hier wijn van. Maar sommige illustraties, die gedateerd zijn van voor die tijd, geven een indicatie dat dit zelfs al eerder werd gebruikt. Een leuk weetje is dat wij als mensen niet de enige dieren zijn die genieten van het proces van fermentatie. Zo zijn er namelijk ook dieren zoals apen, olifanten en beren die fruit van de grond eten, dat na verloop van tijd is gaan fermenteren. Zij vertonen na te veel consumptie hetzelfde gedrag als mensen onder invloed van alcohol, zoals het verlies van evenwicht en luidruchtige vocalisaties. Deze diersoorten hebben alleen nog niet zelf leren fermenteren en organiseren nog geen rave feesten. 

Profijt biomimicry
De reden dat biomimicry aangemoedigd moet worden is omdat vormen, materialen, processen en ecosystemen door miljoenen jaren van natuurlijke selectie zijn ontstaan. Hierdoor is een zo efficiënt mogelijk ontwerp tot stand gekomen met als doel een bepaalde functie te dienen. Dit kunnen wij mensen gebruiken om de efficiëntie van een ontwerp te verhogen. Dit biedt grote voordelen op sociaal en economisch gebied door de winst te vergroten door flexibeler, goedkoper en efficienter te werken, tijd te besparen en duurzame kwaliteit van producten. Daarnaast kan het bijdragen aan een duurzamere maatschappij door bijvoorbeeld materiaalgebruik te verminderen. Dit gaat vervuiling van de omgeving tegen en vermindert de uitputting van onze grondstoffen. Het kan ook gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe materialen die milieuvriendelijk en biodegradable zijn. Zo hebben we niet alleen op korte termijn profijt van biomimicry, maar ook de toekomstige generaties. 

We kunnen biomimicry zelfs gebruiken om de natuur doelgericht een handje te helpen. Een gezond ecosysteem heeft namelijk een hoge biodiversiteit. Een hoge biodiversiteit biedt weer meer kansen voor biomimicry. Zo kunnen biomimicry en natuurbehoud elkaar versterken en daarom is het belangrijk dat we de natuur beschermen en het verlies van biodiversiteit tegengaan. Zo kunnen we optimaal gebruik blijven maken van deze schatkist aan ideeën. 

De natuur is een onuitputtelijke bron van kennis en inspiratie voor innovatie. Het is bij uitstek de mentor achter vele uitvindingen van de mens. Veel van de natuur is voor de mens nog onbekend terrein, zoals de tropische regenwouden en de diepzee. Daarnaast is de natuur dynamisch en evolutie vindt nog altijd plaats. Dit betekent dat potentiële nieuwe ontdekkingen zich voortdurend blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat we onze nieuwsgierigheid blijven behouden en de omgeving observeren, of dit nou op micro- of macro niveau is. Soms vind je namelijk een briljante nieuwe uitvinding in de vacht van je hond of in een spinnenweb in je achtertuin. 

7 kenmerken van Rynbende Spirits
Aan de basis van onze onderneming staan een aantal thema’s centraal. Die wij de 7 kenmerken van Rynbende Spirits noemen. Het zijn; Leiderschap, “spirits of the seven seas”, biomimicry, culinair, tijd (voor jezelf), intercultureel en majestueus design. We willen deze kenmerken laten terugkomen in onze producten, verpakking, onderneming en evenementen (community) Vanuit werk en interesse van mede-oprichter Sjaak Pappe is biomimicry onderdeel geworden van de zeven thema’s. Meer weten over Rynbende Spirits klik hier

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?