De Vintage Genever van Rynbende Spirits valt in de classificatie van oude jenever. Maar als u denkt dat Oude Jenever langer op het vat heeft gelegen dan Jonge Jenever heeft u het toch echt mis! Daarom de vraag met toelichting; “Wat is nu het echte verschil tussen jonge en oude jenever?”
Een aantal ontwikkelingen deden zich in de vorige eeuw voor, die invloed hadden op de productie van jenever. Rond 1900 deed de kunst van kolomdistillatie zijn intrede, door middel van dit nieuwe stookproces kon er alcohol worden gestookt tot een percentage van wel 96%.
Jonge jenever
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was graan schaars. Waardoor de traditioneel gestookte moutwijn werd vervangen voor graanalcohol of melasse-alcohol. Door minder moutwijn te gebruiken, maar meer met specerijen te experimenteren ontstond er een nieuw jenever recept. Deze nieuwe methode werd het jonge recept jenever stoken genoemd en zo ontstond de benaming ‘jonge jenever’. De populariteit van dit nieuwe recept nam gedurende de oorlog enorm toe.
Het verschil tussen jonge en oude jenever heeft dus niks te maken met het aantal jaren dat een jenever op het vat heeft gelegen. Sterker nog, oude jenever hoeft niet eens op vat te hebben gelegen. Er zijn zelfs jonge gelagerde jenevers te vinden bij de slijter.
Oude jenever
Volgens de ‘oudere’ recepturen wordt jenever gemaakt met een hoger percentage moutwijn dan jonge jenever. Het draait dus allemaal om de moutwijn! Door de hogere moutwijn percentage heeft oude jenever een vollere en graanachtige smaak. Een jonge jenever is door de neutrale alcohol strak, fris en kruidig.
Oude jenever heeft meer dan 15% moutwijn en bevat minimaal 35% alcohol. Jonge jenever heeft maximaal 15% moutwijn en bevat ook minimaal 35% alcohol.
Moutwijn zelf wordt traditioneel gemaakt in een koperen ketel van gestookte granen pap en is zorgt voor die onmiskenbare graansmaak in jenevers.
Rynbende Vintage Genever
The Mayor of Exploration is een oude jenever en bevat onder andere een 3 jaar op Amerikaans eikenhouten vaten gelagerde moutwijn. Tevens bevat zij zeven authentieke Rynbende botanicals, kruiden die in de jenever van Rynbende & Zonen werden gebruikt.
Rynbende Spirits’ Vintage Genever is classified as old genever. But if you think that Old Genever has been aged in the cask longer than Young Genever, then you are wrong! So, you ask; “What is the real difference between Young and Old Genever?”
A number of developments occurred in the last century that influenced the production of genever. Around 1900, the art of column distillation made its appearance. Using this new process, alcohol could be distilled to a percentage as high as 96%.
Young Genever
During World War II, grain was scarce. As a result, the traditionally distilled malt wine was replaced by grain alcohol or molasses alcohol. By using less malt wine, but experimenting more with spices, a new genever recipe was created. This new method was known as the young recipe genever distilling and thus the name ‘young genever’ was born. The popularity of this new recipe increased enormously during the war.
So the difference between young and old genever has nothing to do with the number of years a genever has been in the cask. In fact, old genever does not even have to have been in barrel. You can even find young aged genevers at the liquor store.
Old Genever
According to ‘older’ recipes, genever is made with a higher percentage of malt wine than young genever. So it’s all about the malt wine! Due to the higher malt wine percentage, old genever has a fuller and grain-like flavour. A young genever is sleek, fresh and spicy due to the neutral alcohol.
Old jenever has more than 15% maltwine and contains at least 35% alcohol. Young genever has up to 15% malt wine and also contains at least 35% alcohol.
Malt wine itself is traditionally made in a copper kettle from distilled grain porridge – which gives genevers that unmistakable grain flavour.
Rynbende Vintage Genever
The Mayor of Exploration is an aged genever and includes a 3-year malt wine aged in American oak casks. It also contains seven authentic Rynbende botanicals, herbs that were used in the genever of Rynbende & Sons.