Oude of jonge jenever

Het verschil tussen oude en jonge jenever

Genever inschenken in tulp glazen

De Vintage Genever van Rynbende Spirits valt in de classificatie van oude jenever. Maar als u denkt dat Oude Jenever langer op het vat heeft gelegen dan Jonge Jenever heeft u het toch echt mis! Daarom de vraag met toelichting; “Wat is nu het echte verschil tussen jonge en oude jenever?”

Een aantal ontwikkelingen deden zich in de vorige eeuw voor, die invloed hadden op de productie van jenever. Rond 1900 deed de kunst van kolomdistillatie zijn intrede, door middel van dit nieuwe stookproces kon er alcohol worden gestookt tot een percentage van wel 96%. 

Jonge jenever

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was graan schaars. Waardoor de traditioneel gestookte moutwijn werd vervangen voor graanalcohol of melasse-alcohol. Door minder moutwijn te gebruiken, maar meer met specerijen te experimenteren ontstond er een nieuw jenever recept. Deze nieuwe methode werd het jonge recept jenever stoken genoemd en zo ontstond de benaming ‘jonge jenever’. De populariteit van dit nieuwe recept nam gedurende de oorlog enorm toe. 

Het verschil tussen jonge en oude jenever heeft dus niks te maken met het aantal jaren dat een jenever op het vat heeft gelegen. Sterker nog, oude jenever hoeft niet eens op vat te hebben gelegen. Er zijn zelfs jonge gelagerde jenevers te vinden bij de slijter.

Oude jenever

Volgens de ‘oudere’ recepturen wordt jenever gemaakt met een hoger percentage moutwijn dan jonge jenever. Het draait dus allemaal om de moutwijn! Door de hogere moutwijn percentage heeft oude jenever een vollere en graanachtige smaak. Een jonge jenever is door de neutrale alcohol strak, fris en kruidig. 

Oude jenever heeft meer dan 15% moutwijn en bevat minimaal 35% alcohol. Jonge jenever heeft maximaal 15% moutwijn en bevat ook minimaal 35% alcohol.

Moutwijn zelf wordt traditioneel gemaakt in een koperen ketel van gestookte granen pap en is zorgt voor die onmiskenbare graansmaak in jenevers.

Rynbende Vintage Genever

The Mayor of Exploration is een oude jenever en bevat onder andere een 3 jaar op Amerikaans eikenhouten vaten gelagerde moutwijn. Tevens bevat zij zeven authentieke Rynbende botanicals, kruiden die in de jenever van Rynbende & Zonen werden gebruikt. 

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?