Muurschildering Rynbende in Voorburg

Gevelreclame van Rynbende uit de jaren dertig

Muurschildering Rynbende

In mei 1999 werd in de gemeente Leidschendam op de muur van hotel Centraal aan de Vlietweg 130 een schildering ontdekt. Naar aanleiding van een lekkage in de muur en tijdens herstelwerkzaamheden aan de gevel, kwam deze muurreclame tevoorschijn.

 

Gevelreclame
De muurschildering was van Rynbende en daterend uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het vermoeden is dat de schildering onderdeel was van een landelijke campagne waarbij de merknaam Rynbende, de productsoorten (oude jenever en likeuren) en de reclameleuze ‘Rynbende heit de klok’ (17:00 uur, tijd voor een Rynbende borrel) in opvallende kleuren op de gevel was geschilderd. Muurreclame was voor die tijd een voorkomend medium om de consument te bereiken.

 

Restauraties
Na ontdekking van de muurschildering van ons merk besloot stichting Haags Industrieel Erfgoed SHIE het te laten restaureren. Uitgangspunten waren dat de oorspronkelijke schildering moest worden behouden en de ‘leesbaarheid’ werd verbeterd, waarbij het unieke karakter van de reclame echter niet verloren mocht gaan.

De restauratie werd financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de firma Mitra en door een bijdrage van de gemeente Leidschendam. Mitra was indertijd merkeigenaar en verkocht onder de naam Rynbende haar jenever als een soort huismerk.

Op vrijdag 1 september 1999 werd om 17:00 uur precies, ‘tijd voor Rynbende’, de gerestaureerde muurreclame feestelijk onthuld voor omwonende, gemeente, Mitra en pers.

Negen jaar later door weer, wind en zon had de reclame enigzins te lijden gehad. Dit was reden om in april 2009 een tweede kleinschalige opfrisrestauratie te laten verrichten.

 

Over Rynbende
Rynbende’s uiting uit de jaren dertig is één van de weinige nog bestaande geschilderde muurreclames van een landelijk bekend merk in Nederland en is tot op heden vanuit Randstadrail goed zichtbaar bij halte Leidschendam-Voorburg.

Na een afwezigheid van bijna 40 jaar is Rynbende weer terug op de markt met de Vintage Genever The Mayor of Exploration. Rynbende werd in 1793 door Simon Rynbende opgericht en is een van Nederlands oudste jenever merken. Meer info over Rynbende, klik hier.

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?