Ouderwets is Nieuwerwets

De Comeback-kid jenever maakt Furore met Rynbende

Rynbende Fles op bar tube plaatsen

Door Timo Janse

Er was ooit….

Genever. Genever met een grote letter G. Genever is een van de vroegste vormen van gedistilleerd ooit geproduceerd, en al vrij snel had het een wereldwijde schare fans.

In het eerste cocktail boek ooit geproduceerd was het genever dat in een kwart van alle cocktails werd gebruikt. Van slechts vier gebruikte sterke dranken, was genever zeker een van de belangrijkste, veel meer nog dan bijvoorbeeld rum. Bovendien had nog niemand buiten de producerende landen van vodka gehoord, laat staan dat er cocktails mee werden gemaakt.

Veel van de belangrijkste cocktails die nu nog steeds bekend zijn, werden zo beroemd doordat ze met genever werden gemaakt. Nog steeds is de productiekwaliteit en smaak diversiteit binnen de categorie jenever ongeëvenaard.

Foto Timo Janse
Timo Janse
KLM huisjes
KLM huisjes

Er was ooit….

Rynbende. Een huis met grote betekenis in de wereld van genever, producent van veel van de genevers die de wereld betoverden en van “Holland Gin” een begrip in kwaliteit maakten. Van de eerste echte Hollandse KLM huisjes van porselein gevuld met genever, tot cultureel erfgoed in de vorm van het “Blijmoedig Tijdschrift”, dat schrijvers ondersteunde.

Er was ooit….

Het Holland House Hotel in New York. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen hier de mensen van stand samen, vaak van Nederlandse komaf. Is het een verwonderlijk dat de signature cocktail van dit prestigieuze hotel met genever werd gemaakt? Zeker niet!

Helaas, door blinde commercie en goedkope namaak – met name gin – verdween Genever tijdelijk uit de schijnwerpers.

Holland House Hotel
Holland House Hotel in New York
Rynbe vintage genever plus koker op bar

Maar nu!

Rynbende is terug! Met een Vintage Genever wel te verstaan; een combinatie van uitstekende moutwijn, en bijzondere botanicals. Een Genever die niet alleen puur fantastisch is, maar ook in alle klassieke Genever cocktails, en natuurlijk in nieuwe creaties.

Maar nu!

Genever is terug! Zowel op nationaal als internationaal niveau is er vraag naar een authentieke historie, een product met een echte inherente waarde en ambacht. Bartenders en consumenten pakken overal de oude cocktailboeken op en herontdekken Jenever. Maar veel van de echte producenten en merken bestaan niet meer, en niet alle producten zijn nog kwalitatief in staat deze cocktails tot hun vroegere glorie te herstellen. Tot nu.

Dutch Courage bar
Dutch Courage Cocktailbar

Weer terug met Blijmoedig On Tour!

In samenwerking met Dutch Courage Cocktailbar, een bar op de historische zeedijk in Amsterdam, waar juist veel van de botanische kruiden en Genevers in de afgelopen eeuwen werden verhandeld, heeft Blijmoedig een warme terugkeer gekregen. Nu niet als een tijdschrift, maar als een uitwisseling.

Een uitwisseling tussen Dutch Courage Cocktailbar en een andere cocktail bar in Nederland. Nooit eerder heeft de cocktail zo geleefd in het land, met geweldige bars in veel steden door het hele land. Het is tijd om deze bars meer nationale aandacht te geven, net zoals Genever meer aandacht verdient.

Niet enkel een lekker drankje

Maar Blijmoedig is niet enkel een lekkere cocktail, gemaakt door een professional. Het is een ware happening, waarbij ook op cultureel vlak de mentale maag gevuld wordt. Van voordrachten tot muzikale optredens, een Blijmoedig evenement is er niet snel een die je vergeet. En de rode draad blijft de Holland House cocktail, opnieuw in ere hersteld op basis van deze vintage Genever.

Rynbende Holland House cocktail
Rynbende Holland house cocktail
Blijmoedig on Tour bij The Stockroom
The Stockroom bar
Simon Mulder Poezie voordracht
Simon Mulder

Het Hoge Noorden op z’n kop

Voor de eerste Blijmoedig on Tour viel de keuze op de indrukwekkende Stockroom. Een bar die al vele jaren de vlag en scepter zwaait voor goede dranken voor fijne mensen in het Noorden. Blijmoedig was een succes, zowel bij de ontvangst als bij de return! De Groningers waardeerden de goede Genever in al haar variaties, en bij de ontvangst in Amsterdam werden er top creaties gemaakt op basis van veel zelfgemaakte likeuren en speciale smaken met een historische basis. Een perfecte link met de Genever in kwestie. Simon Mulder van Feest de Poëzie luisterde de avond op met mooie voordrachten met een alcohol-gedreven inslag die uitstekend in de aarde vielen.

 

Op-Ge-Zwolle

Bij de tweede uitwisseling was het de beurt aan Zwolle. In de indrukwekkende Dublin House bevindt zich The Peacock bar, een prachtige zaak waar men slechts toegang kan krijgen met een code. Deze code was voor de avond “1012”, de postcode van Dutch Courage. Een geweldig leuk detail! Zowel Bas Marée van Mascini en Diede H. De Jong van Amsterdams Allooi verzorgden muzikaal vermaak in Amsterdam, als Simon van Feest der Poëzie in Zwolle, en met veel bijval.

Op beide events was het dusdanig druk dat de hulptroepen extra Genever moesten halen. Een uitstekend teken en een mooi compliment van de vele bezoekers!

The Peacock bar
Salvo Calvo & Rick de Groot van Bar Break

Geen Break met Bar Break!

No rest for the wicked! Voor de volgende Blijmoedig on Tour wordt de samenwerking aan gegaan met wel weer een heel bijzondere plek, ditmaal in Rotterdam, met Bar Break.
Een bar met als eigenaren niemand minder dan Rick de Groot & Salvo Calvo, ware legendes in de Nederlandse bar scene. Blijmoedig On Tour wordt hun eerste evenement! Deze bar is slechts onlangs geopend, en op 20 November zullen de heren Dutch Courage overnemen met hun, zoals ze het zelf zeggen, ouderwets gezellige combinatie van goede service en ontspannen, lekkere drankjes.

En uiteraard volgt er ook de return, en wel op 30 November.

U bent gewaarschuwd!

Op 20 November vanaf 20.00 uur zal de Zeedijk weer opgeluisterd worden door voordrachten, muziek, geweldige Genever en sterke verhalen. U bent gewaarschuwd, tot dan.

 

Welkom bij Rynbende Spirits

Ben je 18 jaar of ouder?